Φωτογράφιση φαγητού

Ο κόσμος αγαπά το καλό φαγητό. Και για να επιλέξει το φαγητό που προτιμά να δοκιμάσει στηρίζεται συχνά στις φωτογραφίες του. Στις φωτογραφίες, λοιπόν, θα στηριχθεί για να επιλέξει και το εστιατόριο το οποίο σερβίρει το φαγητό που βλέπει σε αυτές.

Συνεπώς, αν έχετε ένα εστιατόριο, είναι κομβικής σημασίας να επενδύσετε στη φωτογράφιση φαγητού ή food photography. Όπως σίγουρα γνωρίζετε, η μισή εμπειρία του φαγητού είναι οπτική. Γι’ αυτό και χρειάζεστε έναν επαγγελματία φωτογράφο ο οποίος θα μπορέσει να παρουσιάσει τα πιάτα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να κινήσουν το ενδιαφέρον και να ανοίξουν την όρεξη των πελατών σας.

Τι είναι η φωτογράφιση φαγητού

Η φωτογράφιση φαγητού είναι η φωτογράφιση πιάτων, συνταγών, προϊόντων φαγητού κ.ο.κ. Αλλά δεν είναι τόσο απλή όσο ίσως φαίνεται. Μια καλή, επαγγελματική φωτογραφία αυτού του είδους έχει να κάνει τόσο με το ίδιο το φαγητό, όσο και με την τοποθέτησή του στο πιάτο, σε ένα συγκεκριμένο setting, με το φωτισμό και πολλά άλλα.

Δηλαδή, με τη συνολική παρουσίαση ενός πιάτου με τρόπο που να ανοίγει την όρεξη του ανθρώπου που βλέπει την εικόνα. Τέτοιου είδους φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαδικτυακές σελίδες, σε έντυπα μενού, σε διαφημίσεις κ.τ.λ.

Μερικά παραδείγματα τύπων food photography είναι το editorial, που δίνει βάση στην αισθητική της εικόνας και στην όμορφη παρουσίαση του φαγητού, οι διαφημιστικές φωτογραφίες, που έχουν να κάνουν με την προώθηση του εκάστοτε προϊόντος ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο concept το οποίο αντιπροσωπεύει το brand, και οι φωτογραφίες που παρουσιάζουν τη δημιουργία μιας συνταγής.

Γιατί χρειάζεστε τη φωτογράφιση φαγητού

  1. Περιεχόμενο

Για να κάνετε αποτελεσματικό marketing χρειάζεστε και το αντίστοιχο περιεχόμενο. Δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολο να προωθήσετε τα πιάτα σας, χρησιμοποιώντας μόνο κείμενο. Οι φωτογραφίες έχουν μεγαλύτερη απήχηση και αυξάνουν το engagement του κόσμου.

Συν τοις άλλοις, μπορούν να αποτελέσουν καλή βάση για να δημιουργήσετε και άλλες μορφές περιεχομένου (όπως ένα story στο Instagram, για παράδειγμα). Και από τη στιγμή που αιχμαλωτίζει την προσοχή του κοινού, η φωτογράφιση φαγητού οδηγεί και σε ένα επόμενο, πολύ σημαντικό, θετικό αποτέλεσμα…

  1. Αυξάνει τις πωλήσεις

Αρχικά, οι φωτογραφίες είναι σημαντικό ατού για το SEO (Search Engine Optimization) σας. Αν οι φωτογραφίες έχουν το κατάλληλο alttext, είναι πιο πιθανό να εμφανίζεται το εστιατόριό σας και πιο ψηλά στις αναζητήσεις της Google. Παράλληλα, η ύπαρξη των φωτογραφιών στα άρθρα, βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία της ανάγνωσής τους.

Εκτός, όμως, από αυτά, σας επιτρέπουν να προωθήσετε με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα πιάτα που θέλετε να αγοράσει περισσότερο ο κόσμος. Μπορεί, για παράδειγμα, να θέλετε να γνωρίσει το κοινό το signature dish του μαγαζιού. Σκεφτείτε το και διαφορετικά. Θα προτιμούσατε να διαβάζετε μόνο μια συνταγή για ένα πιάτο ή να μπορείτε να δείτε και το τελικό αποτέλεσμα;

Αντίστοιχα, είναι καλύτερα για το κοινό να γνωρίζει τι να περιμένει. Έτσι, θα μπορεί να σας εμπιστευθεί και πιο εύκολα. Για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα φροντίζουμε να αναδείξουμε τα δυνατά στοιχεία των πιάτων σας, μένοντας πιστοί στην πραγματική τους εικόνα.

  1. Βοηθά στην προσέλκυση νέων πελατών

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να σας γνωρίσει κάποιος; Αν η διαφήμιση με τη φωτογραφία του signature dish σας στο feed του, στα social media, του ανοίξει την όρεξη, θα τον οδηγήσει εγγυημένα να σας αναζητήσει κιόλας. Με τις επαγγελματικές φωτογραφίες η προσέλκυση νέων πελατών γίνεται μια πολύ εύκολη διαδικασία.

  1. Σας βοηθά να χτίσετε το brand σας

Αυτό το είδος φωτογραφίας σας βοηθά να χτίσετε το brand σας (ή να το ενισχύσετε). Ως επαγγελματίες φωτογράφοι μπορούμε να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε συνεκτικές εικόνες οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν το ποια είναι η επιχείρησή σας. Πρόκειται για μια διαδικασία που χτίζει την ταυτότητα του εστιατορίου σας και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει το κοινό την επιχείρησή σας.

Τώρα που γνωρίζετε λίγα παραπάνω σχετικά με τη φωτογράφιση φαγητού, σας περιμένουμε για να δημιουργήσουμε μαζί την εικόνα που αξίζουν οι γεύσεις σας!

1. Η φωτογραφία φαγητού έχει να κάνει μόνο με τη φωτογράφηση πιάτων;

Η φωτογραφία φαγητού μπορεί να είναι editorial, κάτι που περιλαμβάνει το styling και τη γενικότερη παρουσίαση του φαγητού με εντυπωσιακό τρόπο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μπορεί να αφορά και φωτογραφίες μεμονωμένων φαγώσιμων προϊόντων, lifestyle φωτογραφίες, στις οποίες το φαγητό είναι μέρος μιας καθημερινής σκηνής ή ακόμη και φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες, και πολλά άλλα.

2. Τι καθιστά μια φωτογραφία φαγητού καλή;

Αρχικά, μια καλή φωτογραφία φαγητού θα κάνει το κοινό να θέλει διακαώς να δοκιμάσει το πιάτο που βλέπει. Αυτός είναι ο τελικός στόχος. Προκειμένου να τον πετύχουμε, ο φωτισμός, το στήσιμο του φαγητού στο πιάτο, τα props που θα χρησιμοποιήσουμε και η γωνία λήψης της εικόνας μας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Πολιτική Cookies